Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Veszélyes növekedésnek indul a
  2007-06-21 14:46:43, csütörtök
 
  Veszélyes növekedésnek indul az államadósság
2007. június 21. 11:00

Ha hiány van, növekszik az államadósság is. Az államháztartási deficitet ugyanis kölcsönből, illetve speciális fajtájából, állampapírból fedezi az állam, a hitel pedig adósságot hoz. A következő évtized legnagyobb problémáját az államadósság kezelése okozza. Jövőre az államadósság tovább növekszik, és meghaladhatja a GDP 68 százalékát. A Magyar Hírlap elemzése.

A szeptemberben benyújtott eredeti konvergenciaprogramban a kormány még a bruttó hazai termék (GDP) hetven százalékát meghaladó államadósságot várt az idei évre, ez a mostani előrejelzés szerint csak 66,2 százalék lesz. Vagyis a tavalyi 66 százalékos szint után az eredeti pálya, minimális mértékben ugyan, de növekszik az államadósság. 2008-ban azonban ismét lendületet kap az adósságráta: számítások szerint eléri majd a GDP 78 százalékát.

Hiába tehát a megszorítások, a pénzügyi kiigazítás, a következő évtizedben egyértelműen az államadósság kezelése okozza majd a legnagyobb problémát: az Aegon Alapkezelő modellezése például azzal kalkulál, hogy az adósságszint stabilizálásához 2011-ben, majd az utána következő két évben két százalékon, az ez utáni években két és fél százalékon kell tartani a hiányt. Idetartozik, hogy ebben a modellben az államadósság 2010-ben csökken először hetven, majd 2014-ben hatvan százalék alá. Szigorú uniós elbírálás esetén legkorábban tehát 2015-2016-ban lehet hazánkban euró. A közös uniós pénz bevezetése ugyanis legfeljebb hatvanszázalékos adósságrátát feltételez.

A Magyar Nemzeti Bank kimutatása szerint az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága május végén 15353,7 milliárd forint volt. Ha az államháztartás egyenlege hosszú időn keresztül deficites, akkor növekszik az államadósság is. A hiányt tudniillik kölcsönből, állampapírból fedezik. Amikor tehát az állam értékpapírt bocsát ki, akkor további adósságot is generál.

Konkrétabban: a költségvetés hiányát és a lejáró adósságának megújítását az Államadósság-kezelő Központ a piacon finanszírozza, úgy, hogy forintban, illetve devizában állampapírokat ad el a külföldi és a belföldi befektetőknek. Hazánkban tehát az államadósság kamatterhéről az állampapírokat megvásárló befektetők döntenek és nem a Magyar Nemzeti Bank.

A befektetők minden állami hitelfelvételkor mérlegelik a gazdaság helyzetét, a költségvetés és a fizetési mérleg alakulását, a várható infláció nagyságát. Emiatt az államadósság után fizetett kamat alapvetően a gazdasági helyzetet, illetve azt tükrözi, hogy a befektetők hogyan ítélik meg a folyamatokat.

Az adósság túlnyomó része hosszú lejáratú kötvény, ezért az állami kamatkiadásokat elsősorban a magas költségvetési hiány és a növekvő adósság, illetve az inflációval kapcsolatos kockázat magyarázza. A statisztikák szerint az állampapírok több mint negyven százaléka már a külföldiek kezében van.

Papp Zsolt, az ABN Amro londoni elemzője azt mondta, hogy a magyar államadósság mérséklése hosszú időt vesz majd igénybe, ráadásul megnövekedett kamatok mellett. Hozzátette, hogy a nemzetközi piacokon felvehető kölcsönök kamatszintje ugyanis folyamatosan emelkedik azon országoknak, amelyek évek óta nagy hiánnyal küszködnek.

Szajlai Csaba, Magyar Hírlap

fidesz.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: stabilizálásához, hitelfelvételkor, hatvanszázalékos, kamatkiadásokat, államháztartási, államháztartás, államadósságot, állampapírokat, megnövekedett, befektetőknek, megszorítások, állampapírból, finanszírozza, meghaladhatja, szeptemberben, költségvetési, kamatterhéről, adósságszint, államadósság, konszolidált, egyértelműen, adósságrátát, konkrétabban, állampapírok, statisztikák, kamatszintje, növekedésnek, folyamatosan, költségvetés, folyamatokat, adósságráta, előrejelzés, megújítását, inflációval, kapcsolatos, országoknak, államháztartási deficitet, hitel pedig, következő évtized, államadósság kezelése, államadósság tovább, szeptemberben benyújtott, bruttó hazai, idei évre, mostani előrejelzés, eredeti pálya, pénzügyi kiigazítás, következő évtizedben, legnagyobb problémát, adósságszint stabilizálásához, utána következő, államadósság 2010-ben, Magyar Hírlap, Aegon Alapkezelő, Magyar Nemzeti Bank, Államadósság-kezelő Központ, Papp Zsolt, Szajlai Csaba,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ma a legtöbb civilizált ember ...  Föld napja április 22  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  A könnyek összegyűjtése  Mosolyogtál már ma?  Messziről jött ember  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma  Próbálkozni kell ahhoz,  A fák lelke  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Aki szeret, annak senki sem id...  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fák lelke  Föld napja április 22  Emlék  Ébredj  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Mindenünk, amink van, amit sze...  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  Beney Zsuzsa  Az udvariasság alapja: önismer...  Paul David Tripp Április 23  Ahogy emelkedik a rezgés...  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Az elfogadásnak...  Gondolatok az életről és szere...  Emberként automatikusan értéke...  Gaál Viktor gondolata  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Mindenünk, amink van, amit sze...  A fenyő nem szép fa, (...)  Miért nem menti meg Jézus...  Ünnepelj csak  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Semmit ne higgy el  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Szent György nap  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  A világnak égető szüksége van ...  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Esti kép  Rögtön puha Mézes Krémes  Beney Zsuzsa 
Bejegyzés Címkék
államháztartási deficitet, hitel pedig, következő évtized, államadósság kezelése, államadósság tovább, szeptemberben benyújtott, bruttó hazai, idei évre, mostani előrejelzés, eredeti pálya, pénzügyi kiigazítás, következő évtizedben, legnagyobb problémát, adósságszint stabilizálásához, utána következő, államadósság 2010-ben, közös uniós, államháztartás bruttó, államháztartás egyenlege, hiányt tudniillik, állam értékpapírt, költségvetés hiányát, lejáró adósságának, piacon finanszírozza, belföldi befektetőknek, államadósság kamatterhéről, állampapírokat megvásárló, befektetők minden, gazdaság helyzetét, fizetési mérleg, várható infláció, államadósság után, gazdasági helyzetet, befektetők hogyan, adósság túlnyomó, állami kamatkiadásokat, magas költségvetési, növekvő adósság, inflációval kapcsolatos, statisztikák szerint, állampapírok több, külföldiek kezében, magyar államadósság, nemzetközi piacokon, stabilizálásához, hitelfelvételkor, hatvanszázalékos, kamatkiadásokat, államháztartási, államháztartás, államadósságot, állampapírokat, megnövekedett, befektetőknek, megszorítások, állampapírból, finanszírozza, meghaladhatja, szeptemberben, költségvetési, kamatterhéről, adósságszint, államadósság, konszolidált, egyértelműen, adósságrátát, konkrétabban, állampapírok, statisztikák, kamatszintje, növekedésnek, folyamatosan, költségvetés, folyamatokat, adósságráta, előrejelzés, megújítását, inflációval, kapcsolatos, országoknak, adósságának, értékpapírt, idetartozik, legkorábban, modellezése, maastrichti, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3451
  • e Hét: 17681
  • e Hónap: 28792
  • e Év: 182288
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.